icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Een must voor iedere wildlife- en natuurfotograaf

Geplaatst op 29-09-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Redactie

Stel je voor dat je op een spannende safari in Afrika bent, gewapend met je camera en een flink tele-objectief. Terwijl je door de uitgestrekte vlaktes reist, spot je majestueuze leeuwen in de verte. Je tele-objectief is zwaar en je moet eerst je statief uitklappen en je camera afstellen voordat je goed naar het beeld kunt kijken en je er achter komt dat het helemaal geen leeuwen zijn, maar zandkleurige rotsen met wat wuivend gras erop. Had je nu maar een verrekijker gehad, dan had je jezelf een hoop moeite kunnen besparen… 

Tekst: Redactie

Misschien een overdreven en zelfs wat flauw voorbeeld, maar het hebben van een verrekijker is niettemin een must bij wildlife fotografie. Met behulp van je verrekijker kun je wilde dieren beter spotten en hun gedrag observeren, zonder ze te verstoren.

Identificatie

Ben je op zoek naar een specifiek dier, dan biedt een verrekijker ook uitkomst bij het identificeren van verschillende soorten. Met name vogels zijn vaak moeilijk te herkennen op grote afstand. Maak het jezelf makkelijker. 

Locatie spotten

Naast het identificeren en observeren van dieren, kun je ook de omgeving verkennen en fotogenieke locaties ontdekken. Met behulp van een verrekijker, krijg je je omgeving sneller in kaart. Pas wanneer een plek er interessant uitziet, kun je besluiten dichterbij te gaan.

Waar let je op bij het kiezen van een verrekijker?

De ene verrekijker is de andere niet. Bij aanschaf let je op de kwaliteit van het glas, dit zorgt uiteindelijk voor een helder en rustig beeld. Maar de locatie waarop je hem gaat gebruiken is ook belangrijk. Wil je wilde dieren op safari spotten, kies dan een vergroting van ongeveer 10x. Let er ook op of de verrekijker tegen stof of water kan. 

Misschien denk je: des te meer vergroting, des te beter. Dat is niet het geval. Hou er rekening mee dat de meeste verrekijkers niet kunnen inzoomen (kunnen ze dat wel, staat het expliciet bij de productbeschrijving). Wil je bijvoorbeeld vogels spotten, dan moet je snel kunnen oriënteren en het beeld goed stil kunnen houden. Een mindere vergroting is dan beter te hanteren. 

Conclusie

Een verrekijker opent een wereld van mogelijkheden om dichter bij de natuur te komen. Dus vergeet niet om naast je camera ook altijd je verrekijker mee te nemen tijdens jouw avontuur.


 

Poll:

Poll niet actief
Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored