icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Super Mario Odyssey is meer dan een waardige Super Mario 64-opvolger

mario

mario

Als gamer kun je niet om Nintendo heen. De Nintendo Switch sloeg vorig jaar in als een bom en is momenteel nog steeds niet aan te slepen. Niet gek ook, want de handzame console levert een constante stroom aan nieuwe kwaliteits-IP en oude vertrouwde gezichten. De nieuwe game met ieders favoriete loodgieter hoort bij de categorie vertrouwde gezichten, maar wel met een nieuw avontuur dat zelfs de meest doorgewinterde platformer-fan compleet omver blaast.

Tekst: Peter Güldenpfennig

In Super Mario Odyssey (SMO) volg je Mario die uiteraard weer Princess Peach moet redden uit de klauwen van Bowser. Dat doet ‘ie niet alleen, want hij heeft een sidekick gekregen in de vorm van Cappy, een pet die verschillende vormen aan kan nemen. Niet geloofwaardig? Kom op, je speelt een Mario-game. Geloofwaardigheid speelt geen rol. Gameplay en uitdagende levels wel, en in SMO meer dan in andere Mario-delen.

Uitgebreider dan je denkt

De mooi vormgegeven 3D-wereld is uitgesmeerd over meer dan zestien sub-werelden, ieder met een eigen thema en bijbehorende doelen. Al snel wanneer je de game begint opent het universum van SMO zich voor je door het verzamelen van manen verspreidt over de spelwereld; manen waarmee je het schip voert waarmee je van wereld naar wereld reist. We zeggen expliciet ‘universum’, want hoewel elke wereld behapbaar is voor de speler, zijn ze tóch immens groot wanneer je echt op onderzoek uitgaat.

Elk hoekje, elke muur, elke opzichtige plek zit er niet voor niets. Daarbij transporteer je jezelf geregeld via de welbekende rioolbuizen naar een 8-bit Mario-sub-level, wat meestal leidt tot een maan. Zelfs doelloos rondwandelen in elke spelwereld is een waar genot, juist doordat Nintendo deze werelden zo vreselijk mooi heeft vormgegeven. Je speelt een game op een kleine cartridge, dus petje af voor de efficiëntie waarmee de game toch wonderschone werelden uit de Switch weet te toveren.

Een ware atleet

Sinds Super Mario 64 weten we al dat Mario een atletische superster is. Rennen, springen, glijden? Ja, dat kan, maar het is kinderspel ten opzichte van de salto’s en andere inventieve sprongen die Mario kan maken en waarmee je razendsnel door levels vliegt. Daarbij vult Cappy je moveset ook nog eens flink aan. Je kunt je pet gebruiken als wapen tegen vijanden of als trampoline voor die schijnbaar onbereikbare plekken.

Ook leuk: de pet gebruiken om te transformeren in andere dieren of tegenstanders. Ieder wezen geeft je weer een eigen unieke moveset en nieuwe mogelijkheden. Nintendo is all out gegaan in het aanbieden van manieren om de game te spelen. En dat zonder dwang, want nooit word je gedwongen een game op bepaalde wijze te spelen. Integendeel, de momenten waarop je echt maar een bepaalde plek op een manier kan bereiken, zijn op een, misschien twee, handen te tellen.

Zoveel te doen, zo weinig tijd

Zodra je echt vorderingen maakt ben je bang dat je de game weg legt zodra de eindcredits over het scherm rollen. Wel, we kunnen je alvast verklappen dat er ook aan de snelle gamers onder ons is gedacht. Want zelfs als je denkt alles te hebben gedaan in de game, staat er nog een hoop avontuur op je te wachten. Bovendien willen we nogmaals benadrukken: niets is zo heerlijk en geeft zoveel voldoening als zonder doel door de wereld van Mario strompelen.

mario-1

Multiplayer

Nintendo maakt er een gewoonte van om haar games waar mogelijk te voorzien van multiplayer-mogelijkheden en SMO is hierop geen uitzondering. Wanneer je aan het spelen bent kun je op elk gewenst moment de game pauzeren waarna een tweede speler het spel kan betreden. De een bestuurt dan Mario, terwijl de ander Cappy bestuurt. Degenene die Cappy bestuurt is vrij om overal heen te vliegen en vijanden te verslaan. Wel verlies je de controle zodra Cappy tranformeert.

Duidelijk is dat SMO in essentie echt een single player-game is. Toch is de multiplayer een leuke aanvulling. De hele game doorspelen met z’n tweeën is echter niet heel erg aan te raden, daarvoor is de modus gewoon te karig.

switch-supermarioodyssey-illustration-02-finalEen klassieker onder de platformers

Is het overdreven om de game een klassieker te noemen? Voor sommigen misschien wel. Feit is: SMO doet uiteindelijk weinig wat we niet al hebben gezien. Aan de andere kant doet het zo verschrikkelijk veel op het gebied van levelpresentatie, moveset en algehele gameplay en doet dat zo ontzettend goed, dat SMO wat ons betreft direct bijgezet mag worden in de galerij van videogameklassiekers. Deze staat al bol van de Nintendo-games en SMO is daar een prima toevoeging aan. Voor diepgaande verhaallijnen hoef je bij Mario niet aan te kloppen en dat is ook nooit de bedoeling geweest. Heb je echter een hart en ook maar iets met games, dan kun je niet om SMO heen.

Prijs: € 54,99
Info: nintendo.nl

Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

MRT
12
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 1 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

MEI
28
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 2 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

AUG
14
Schnitzeljacht 2021

Evenement | 10:00 - 19:00 | Dragonstudio, Dragonstraat 16, 5044 HR Tilburg

Schnitzeljacht Connected geeft je de mogelijkheid om op zaterdag 14 augustus 2021 deel te nemen...

SEP
17
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 3 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored