icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Slim, slimmer, slimst :slimme meters

 

Mijn huis wordt steeds slimmer! En met iemand zoals ik, die vaak op pad en onregelmatig thuis is merk ik daar steeds meer de voordelen van. Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, dat merkte ik toen bij mij de Nest Thermostaat was geïnstalleerd.

Hij hangt er nu ruim 2 maanden en is altijd het zonnetje in huis, want zodra ik erlangsloop licht hij oranje of zwart op.

De eerste maand moest hij gaan leren hoe mijn ritme was, zodat mijn slimme thermostaat zelf een programma kon samenstellen. Maar ja, hoe slim hij ook is, met iemand als ik die soms dagen niet thuis is, dan weer heel vroeg de deur uitgaat of na 30 minuten weer terugkomt, daar zijn zelfs de lerende capaciteiten van Nest niet tegen opgewassen. De functie auto-schema was voor mij dus niet echt geschikt.

De winst zit vooral bij mij en mijn vergeetachtig zijn. Waar ik voorheen nog weleens tegen het probleem aanliep dat ik weer eens te laat realiseerde dat ik de verwarming had laten aanstaan lost Nest dat nu voor mij op. Mijn smartphone vergeet ik nl. zelden en zodra mijn Nest constateert dat ik niet meer in de buurt ben, schakel hij automatisch op afwezig.

En in het kader van liever lui dan moe, kan ik overal waar ik in huis ben de thermostaat hoger of lager zetten en zie ik gelijk hoe lang het duurt om op een bepaalde temperatuur te komen.

Vorige week is bij mij ook de slimme meter geïnstalleerd. Hij is niet slim van zichzelf maar in combinatie met een app krijg ik meer inzicht in het energieverbruik. Daarnaast hoef ik ook zelf niet meer de meterstanden door te geven.

En mocht je zonnepanelen op je dak hebben, dan zie je op je slimme meter ook hoeveel energie je teruglevert.

Doordat de slimme meter zo nauwkeurig is, kwam ik erachter dat er ergens gas wegliep. Ik had dit nooit geroken, maar door een nachtje de gaskraan bij de cv en het gasfornuis dicht te draaien constateerde ik dat ik ondanks dat toch gas verbruikte. Niet slim, wel handig om te weten.

slimme-meter

Dat slimme apparaten ook nadelen hebben moge duidelijk zijn. Bijv. het opvragen van gegevens door kwaadwillenden zodat zij uit de data af kunnen leiden wanneer iemand er wel of niet is. Maar ook de privacygevoeligheid van data en de manier waarmee er wordt omgegaan kan een nadeel zijn.

En het besparen op energie moet je echt zelf doen, de slimme meters bieden alleen inzicht en overzicht.

Evenementen
JAN
11
PC voor privé

Aanbiedingen

Vanaf het nieuwe jaar gaan we een aanbod doen met diverse PC's, Mac etc voor privégebruik. Naar a...

 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

MRT
12
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

AUG
14
Schnitzeljacht 2021

Evenement | 10:00 - 19:00 | Dragonstudio, Dragonstraat 16, 5044 HR Tilburg

Schnitzeljacht Connected geeft je de mogelijkheid om op zaterdag 14 augustus 2021 deel te nemen...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored