icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Fotoworkshop in De Wieden, Overijssel

Geplaatst op 20-11-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Ton Gieling

Het begin van 2023 kenmerkte zich door lange perioden van regen en veel wind. Het voorjaar leek ook traag op gang te komen en uiteindelijk belandden we in een periode van grote droogte en uiteindelijk een paar weken veel zon en hoge temperaturen.

Tekst: Ton Gieling

De pracht van De Wieden

Met de verwachting van een zonovergoten dag, planden we een fotoworkshop op 1 juli. Maar, zoals het wel vaker gaat, het weer besliste anders. De keuze was gevallen op natuurgebied De Wieden in Sint Jansklooster, onderdeel van het grotere Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit gebied, ruim 11.000 hectare groot, is een paradijs voor watersporters, wandelaars en fietsliefhebbers. Het huidige landschap van De Wieden hebben we te danken aan turfwinning die startte in de vijftiende eeuw. Door het afgraven ontstonden de karakteristieke grote meren. Een ware thuisbasis voor vogels, bloemen en zelfs otters.

Verkenning met expertise: Een duik in de flora en fauna

Op de vroege ochtend van 1 juli verzamelden we bij het bezoekerscentrum. Onder het genot van een kopje koffie of thee introduceerde fotograaf en bioloog Steven Ruiter zich. Met zijn jarenlange ervaring als docent wist hij met passie zijn kennis over te dragen. De regen begon zachtjes te tikken toen we in onze fluisterboot stapten voor een twee uur durende tocht. Ondanks de miezer zagen we purperreigers, zwarte sterns en prachtige planten. Door de vochtigheid had mijn camera moeite met scherpstellen, een frustratie die door velen werd gedeeld. Echter, de ambiance die de lichte regen met zich meebracht, had ook iets magisch. 

Middagactiviteiten en toekomstplannen

Rond het middaguur wachtte er een uitgebreide lunch, bereid met lokale producten. We namen een moment om op te warmen en droog te worden, net op tijd voor een fikse regenbui. Het middagprogramma leidde ons naar Vogelhut De Auken in Zuidveen, waar we werden getrakteerd op een vogelspektakel, ondanks de aanhoudende regen. Gelukkig boden de hutten beschutting.

De dag werd sfeervol afgesloten bij de Twitterhut in Scheerwolde, waar de zon eindelijk doorbrak. Dankzij Steven's expertise en enthousiasme lieten de weersomstandigheden de spirit niet drukken.


 

Poll:

Poll niet actief
Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

Connected Magazine
Connected logo 2014 colored