icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Natuurlijk licht

20120402 A18 Foto 2 Rudolf van Daelen

Fotograferen van onderwerpen bij daglicht 

Daglicht onder controle

Natuurlijk hebben we allemaal een flitser op onze spiegelreflex- en compactcamera, makkelijk in geval er niet voldoende licht is. Willen we meer licht dan is een systeemflitser te overwegen. Maar volgens mij kunnen we ook teveel gebruik maken van met name de inbouwflitser. Daarom wil ik een woord wijden aan het gebruik van de mooiste lichtbron die ons fotografen ten dienst staat; daglicht, in de hoop dat men de flitser minder gaat gebruiken. De mooiste lichtbron die we ons kunnen bedenken is de zon. Altijd aanwezig, gratis en behoeft niet opgeladen te worden. Het grootste probleem bij daglicht is, denk ik, de mate van oncontroleerbaarheid van dit daglicht bij de beginnende fotograaf. Met een ingebouwde flitser, evenals met een losse systeemflitser, kunnen we de lichtintensiteit beïnvloeden. Ook van studiolampen en monoblocs kunnen we de lichtintensiteit regelen. Dit is echter met natuurlijk licht niet zomaar mogelijk. Er zit immers geen weerstand op zonlicht zoals die wel te vinden is op de diverse kunstlichtbronnen. We kunnen natuurlijk ons model of onderwerp zodanig plaatsen dat we geen last hebben van al te grote verschillen in hoge en lage lichten. Buiten het feit dat dit niet altijd mogelijk is, is het maar de vraag of we de positie van ons model of onderwerp uit creatief oogpunt willen aanpassen. De intensiteit van de lichtbron aanpassen is dan de enige oplossing. 

Lichtverdeling

A18 foto 1 rudolf van daelen 450

Figuur 1 laat een beeldengroep zien die ik gefotografeerd heb zonder flits of reflectiescherm. Hier is alleen gebruik gemaakt van daglicht dat van links achter het mansfiguur naar binnen scheen. Zo slecht ziet het er niet uit. Let echter eens op de linkerhelft van het gezicht van de man. Ten opzichte van het gezicht van de vrouw is dit gebied vrij donker. Al met al is de detaillering op het mannengezicht wat aan de lage kant door een gebrek aan licht dat er op schijnt. Bovendien heb je, omdat het vrouwengezicht al licht is, minder speelruimte om het mannengezicht lichter te maken.

Sturen lichtverdeling

De vrouw zou dan snel te licht worden. Iets wat hier is gebeurd. Door het gezicht van de man nog een beetje te laten zien heb ik in Lightroom wat overbelicht. Hierdoor is de vrouw wat flets en karakterloos geworden. Ik had natuurlijk ook in Lightroom uitvoerig lokaal kunnen aanpassen, maar dat vergt tijd. De manier om dat tegen te gaan is het binnenvallend licht terug te kaatsen in het gezicht van de man. 

20120402 A18 Foto 2 Rudolf van Daelen

In figuur 2 zie je weer de beeldengroep maar nu gefotografeerd met een reflector schuin voor de beide beelden. De detaillering op het gezicht van de man is nu groter. Kijk maar eens naar zijn linkeroog. De lichtintensiteit van het mannelijk en vrouwelijk gezicht ligt nu veel dichter bij elkaar. Dit betekent dat je veel meer speelruimte hebt wanneer je de foto donkerder of lichter wilt maken. De houtstructuur is ook duidelijker geworden zonder dat ik langdurig in fotobewerkingssoftware bezig ben geweest met lokaal aanpassen. 

Opstelling

A18 diagram   rudolf van daelen 450

Op het lichtdiagram (Figuur 3) kun je globaal zien hoe ik de beelden en het reflectiescherm heb opgesteld voor de foto. De zon komt natuurlijk nog steeds van dezelfde kant, in de afbeelding voorgesteld door de grote witte studiolamp, links van de beelden. Schuin voor de beelden, aan de rechterkant, heb ik een reflectiescherm geplaatst op een statief. Zodoende wordt het licht dat langs de beelden schijnt, teruggekaatst in de gezichten van de beide beelden. Ik gebruikte hier overigens een goudkleurige reflector. Vanwege het kleurverschil, wat me teveel werk was om weg te werken, en het feit dat het slechts om lichtintensiteit gaat, heb ik de serie naar zwart-wit omgezet.

 

Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

MRT
12
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 1 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

MEI
28
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 2 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

AUG
14
Schnitzeljacht 2021

Evenement | 10:00 - 19:00 | Dragonstudio, Dragonstraat 16, 5044 HR Tilburg

Schnitzeljacht Connected geeft je de mogelijkheid om op zaterdag 14 augustus 2021 deel te nemen...

SEP
17
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 3 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored