icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Maak je (groot)ouders blij met een wonderplank

20120608 A17   Tablets betere foto P1030289

Toen mijn ouders (85 en 86) vorig jaar hun 65-jarige bruiloft gingen vieren was de vraag: wat voor cadeau zullen we als kinderen geven. Het werd een tablet, de iPad. En die veranderde hun leven. Een verslag.

Eerste kennismaking

Mijn moeder liep altijd met een wijde boog om een laptop of welke computer dan ook heen. Die waren niet aan haar besteed. De iPad scoorde eerst niet veel beter.
Mijn vader vond hem wel interessant, maar hij had dan ook al ervaring met laptops en pc’s.
Het geschenk noodde tot ingebruikneming. We volgen hieronder de resultaten.

Aan de slag met bellen

Een apparaat binnen handbereik en dat altijd ‘aan’ staat. Dat is een verrassing. Al gauw staat Skype erop, met abonnement voor bellen naar vaste nummers. De ‘altijd-bellen’ regeling van de KPN wordt opgezegd. (Dat scheelt toch weer een tientje in de maand).
Mijn moeder kon al tijden niet meer bellen door haar verslechterde motoriek. De dect-telefoon, met die veel te kleine toetsen, was geen succes. De grote-toetsentelefoon was een tafelmodel en daarvoor moest ze (moeizaam) opstaan.
Mijn moeder belt nu haar contacten bij voorkeur met de iPad – twee keer toetsen (Skype kiezen en de gewenste tag) en ze heeft verbinding. Winst: ze belt weer makkelijker zelfstandig. Ze prijst bovendien de geluidskwaliteit.

Beeldbellen

Beeldbellen wordt ontdekt – ondanks ontoereikende mobiliteit van mijn moeder kunnen mijn ouders toch overal bij zijn. Bij het huwelijk van mijn dochter wordt via Skype een beeldverbinding opgezet – er wordt zelfs een gesprek met de ambtenaar van de Burgerlijke Stand gevoerd.
Op verjaardagsfeesten waar ze verstek moeten laten gaan, gaat voortaan een iPad de kring rond en iedere gast praat even met mijn ouders. Ook tussen de feestpartijen door geldt: beter contact met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Wordfeud

Puzzelen vinden ze allebei prachtig. De app is al snel geïnstalleerd, de reclame afgekocht voor een paar euro, en er wordt nu enthousiast Wordfeud gespeeld, een verbeterde versie van Scrabble, met ingebouwd woordenboek. Spelen met de familie en onbekenden. Soms wel tien spellen tegelijk. Meestal winnen ze …

Google

Tijdens discussies, tv-programma’s en het lezen van boeken komt vaak de noodzaak naar voren iets na te zoeken. Het gedoe rond het opstarten van een laptop houdt je vaak tegen.
De wonderplank geeft ogenblikkelijk de mogelijkheid tot nazoeken. Als je dus de vraag wilt beantwoorden of de slagkruiser ‘Tirpitz’ tijdens de tweede wereldoorlog vernietigd is door mini-onderzeeërs of door vliegtuigen kun je dat snel opzoeken. (Antwoord: door beide, achtereenvolgens)

iBook

Veel interessante boeken zijn uitsluitend beschikbaar in digitale vorm, in het publieke domein. Eenvoudig te downloaden. Bekend is het Gutenberg-project met zo’n 65.000 boeken, en ook Google en de Koninklijke Bibliotheek hebben zich behoorlijk ingespannen. Mijn vader grasduint hierin naar hartenlust en vertelt: ‘...de bereikbaarheid van boeken is belangrijk vergroot en de iPad stimuleert het lezen’. Hij besluit: ‘de iPad is een klein handig voorwerp waardoor we veel belangrijke zaken direct bij de hand hebben, zoals lezen, spellen en bellen’.

Conclusie

Een tablet is een krachtig hulpmiddel voor ouderen om ook bij afnemende mobiliteit en motoriek in contact te blijven met hun omgeving en samenleving.
Geef er een cadeau aan je (groot)ouders!

 

Evenementen
JAN
11
PC voor privé

Aanbiedingen

Vanaf het nieuwe jaar gaan we een aanbod doen met diverse PC's, Mac etc voor privégebruik. Naar a...

 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

MRT
12
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

AUG
14
Schnitzeljacht 2021

Evenement | 10:00 - 19:00 | Dragonstudio, Dragonstraat 16, 5044 HR Tilburg

Schnitzeljacht Connected geeft je de mogelijkheid om op zaterdag 14 augustus 2021 deel te nemen...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored