Tekst: Dennis Wooning
Normaal gesproken neem ik mijn iPhone nooit mee naar boven als ik naar bed ga. Naast de vraag of het gezond is om zo´n scherm en antenne net naast je hoofd te hebben liggen, wil ik ook ‘s nachts niet gestoord worden door een trilling of geluidje als er weer een telefoontje of een update of iets binnen komt van een bepaalde app. Natuurlijk is het altijd mogelijk om je telefoon in de vliegtuigstand te zetten of zelfs helemaal uit. Maar omdat ik dit regelmatig vergat heeft de volgende tip mij erg geholpen: de Niet Storen-functie.
Je kan de Niet Storen-functie handmatig inschakelen of vooraf inplannen.
Niet Storen handmatig inschakelen
´s Nachts maar ook bij een vergadering of een bezoek aan de bioscoop is het wel zo handig en netjes om je iPhone op stil te zetten. Dit doe je als volgt:
De iPhone zal vanaf dat moment geen pushnotificaties en andere meldingen meer tonen. Ook worden telefoongesprekken onderdrukt. Dit werkt alleen als de telefoon in slaapstand staat. Als je de iPhone actief gebruikt, krijg je wel meldingen te zien.
Niet Storen automatisch inschakelen
Je kunt de Niet Store-functie ook automatisch laten inschakelen op een bepaald tijdstip. Bij mij zelf heb ik hem ingesteld van 22:30 tot 06:00 uur en in die periode komen er dus geen meldingen en telefoongesprekken binnen. Dit kan je instellen door:
Niet Storen, toch telefoontjes ontvangen
Ik wil ‘s nachts geen telefoontjes ontvangen en berichten binnenkrijgen. Maar als mijn ouders bellen omdat er iets ergs is gebeurd, wil ik wél bereikbaar zijn. Ook daar is een oplossing voor bedacht. In de instellingen van Niet Storen kun je aangeven dat je telefoontjes van favoriete contactpersonen wilt blijven ontvangen. Dit doe je bij het onderdeel ‘Sta oproepen toe van Favorieten’.
Met twee kinderen in huis komen er natuurlijk ook veel vriendjes op bezoek. En tegenwoordig kan je niet meer chillen zonder online te zijn. En daarom willen de vrienden toegang tot mijn wifi-netwerk. Dit kan makkelijk op twee manieren zonder dat je direct je wachtwoord aan iedereen moet geven.
Wifi wachtwoord delen via mijn iPhone?
Zorg ervoor dat de apparaten op iOS 11 of nieuwer draaien en dat Bluetooth is ingeschakeld en dan werkt het zo:
Dit werkt ook als je gebruik maakt van Persoonlijke hotspot.
Wifi-toegang geven met QR-code
Een andere manier van een wifi-wachtwoord delen is via een QR-code. Met deze code kunnen vrienden automatisch inloggen zodra ze de code scannen met hun toestel. Je plakt de QR-code aan de muur en iedereen kan moeiteloos inloggen, zonder dat je het wachtwoord hoeft te verklappen.
Zo maak je een QR-code van je wifi-netwerk: Ga naar qifi.org en tik de naam van je netwerk en het wachtwoord in. Tik daarna op Generate. Er wordt een QR-code gemaakt die je kunt uitprinten en op de muur hangen.
De vrienden scannen de QR-code met de iPhone-camera. De camera in het toestel herkent dat het om een draadloos netwerk gaat en logt de bezoeker automatisch in. Zonder dat deze persoon het wachtwoord te zien krijgt. Vrienden met een Android-toestel moeten een streepjescodescanner installeren, bijvoorbeeld Barcode Scanner van ZXing om de barcode te kunnen scannen.
Als je apps in mappen bewaart kan er een badge bij verschijnen, met het aantal notificaties. Met deze tip kan je makkelijk zien van welke apps de meldingen afkomstig zijn. Hiermee hoef ik niet meer de hele map te doorzoeken.
Alle notificaties in mappen bekijken
Waar deze tip vooral van pas komt is voor de mapjes met meerdere pagina’s. Je gebruikt hiervoor 3D Touch of Haptic Touch. Om alle notificaties in een mapje te zien hoef je slechts eenmaal stevig op de map te drukken, of je vinger ingedrukt houden.
Zodra je 3D Touch of Haptic Touch hebt gebruikt op het mapje verschijnt er een lijstje met alle apps waarvan de meldingen komen. Je hoeft nu niet meer te scrollen door alle pagina’s in de map om te achterhalen welke app om jouw aandacht vraagt.
Nog meer 3D Touch of Haptic Touch
Door middel van 3D Touch of Haptic Touch kan je snel in mapjes kijken maar je kan er nog veel meer mee. Eerder heb ik aangegeven dat je het kan gebruiken als cursor maar het werkt ook makkelijk in Apple-kaarten. Naast het markeren van een locatie kan je ook het weer bekijken voor de komende uren. Rechtsonder in Apple-kaarten wordt namelijk de temperatuur aangegeven. Door hier stevig op te drukken zie je het weer voor de komende uren.