icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Een wereld van muziek

20120806 A18   Aad de Winter   cd kast   P1060141

Mijn duizend cd's wist ik nog aardig op te bergen, alfabetisch op componist voor de klassieken, en op uitvoerende voor de populaire afdeling. Een bijgehouden database hielp me bij het opzoeken van net dat ene nummer.
Een paar cd’s bleken in de afgelopen jaren de tand des tijds niet te hebben doorstaan (de oudste zijn van 1985), maar ik maakte kopieën op mijn pc, die ze gelukkig nog wel kon lezen.
So far so good. Maar het knaagde. Het moest beter. Ik wilde een hifi-streamer. Muziek vanaf een harde schijf afspelen en makkelijk kunnen opzoeken en afspeellijsten beheren.

Hifi-streamer

De Sonos-kortingsactie van de Connected was de trigger. De Sonos Bridge in de meterkast, gekoppeld aan de bestaande router (voor een eigen draadloos muzieknetwerk) en een Sonos Connect om te koppelen aan mijn NAD hifi-installatie. Uiteraard digitaal, want ik schat de digitaal/analoogconverter van de NAD beter in dan die van Sonos. Aansluiting ging fluitend. Geen moeilijke instellingen. De productpresentatie (instructieboekje, witte uitvoering, eenvoudige installatie) deed me trouwens sterk denken aan Apple. Overname-kandidaat voor Apple?

Cd's rippen

Muziek geript met iTunes. Compromisloos zonder verlies met Apple Lossless. Voor die paar honderd gigabytes ga ik niet beknibbelen. Gaat prima, vooral als je automatisch uitwerpen kiest en ook de albumcover laat ophalen. Na twee minuten is de volgende cd al aan de beurt. Maar ja, duizend cd’s blijft veel. Ik ben nog niet klaar.

Opslag muziek

Voorlopig de eerste digitale bestanden op de laptop gezet. Maar dat is onhandig - je wilt niet je laptop aan moeten zetten om muziek af te spelen. Dus heb ik een Nas met harde schijf aangeschaft (Synology 112 en Western Digital 2TB). Deze laat ik slapen van 24.00 tot 8.00 om het stroomverbruik te beperken. Geen RAID (kan trouwens niet met een sleuf) want ik geef (net als de bank) de voorkeur aan een kopie elders in mijn netwerk. Firmware geladen, muziekbestanden erop en spelen.

Bediening

Sonos biedt controller-apps voor pc, tablet en smartphone. Met de iPad vanaf mijn stoel selecteren en afspelen, inclusief volume instellen. Ook draai ik muziek vanaf mijn laptop: music while you work.
Het afspelen van gekozen muziekstukken blijkt een andere beleving dan het afspelen van losse cd’s, waar verschillende muziekstukken op staan die je op dat moment niet wil horen. De muziek komt los van het medium.

Nog meer muziek

Ik werd hebberig. Nog niet alles was gedigitaliseerd en ik wilde eigenlijk alles en meer. Ik nam een
Premiumaccount bij Spotify en kreeg zo via internet in één keer toegang tot 18 miljoen nummers. Formaat mp3 320 kb/s, dat is theoretisch minder dan de kwaliteit van Apple Lossless, maar ik hoor het verschil niet.
Spotify werkt binnen Sonos, dus het luisterfeest kan beginnen.

Muziekinformatie

Is er dan nog iets te wensen? Jazeker. Vooral in de klassieke hoek. Omdat de platenlabels hun producten zonder goede onderlinge afspraken gelabeld hebben (componistennamen worden verschillend geschreven, idem dito voor muziekstukken) is het soms lastig zoeken. Ook het zoeken binnen zoekresultaten kan beter. Het goede nieuws is, dat Spotify hier druk aan werkt en alvast een app beschikbaar heeft (Classify). Wat nog beter nieuws is, dat ze ook wat gaan doen aan het ontbreken van albumgegevens (het cd-boekje).

Conclusie

Het beschikbaar komen van hifi-streamers zoals Sonos biedt een nieuwe luisterervaring en verrijkt het muziekgenot. De verrijking wordt totaal bij het beschikbaar komen van ‘alle denkbare’ muziekstukken bij een audiodienst zoals Spotify.


Connected heeft regelmatig mooie Sonos-kortingsacties. Houd onze ledenmail in de gaten!
Zorg dat je (nieuwe) e-mailadres bij ons bekend is via eitartsinimdanedel.[antispam].@Connected.nl, en dat je geregistreerd bent!

 

Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

MRT
12
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 1 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

MEI
28
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 2 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

AUG
14
Schnitzeljacht 2021

Evenement | 10:00 - 19:00 | Dragonstudio, Dragonstraat 16, 5044 HR Tilburg

Schnitzeljacht Connected geeft je de mogelijkheid om op zaterdag 14 augustus 2021 deel te nemen...

SEP
17
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 3 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored