icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Bezoek aan Glasblazerij Van Tetterode

20130408 A15 GerVeugerCP20130119 258

Met een snijdende koude wind en de vastgevroren sneeuw nog in de straat togen tien Academy-deelnemers op zaterdag 19 januari 2013 naar glasblazerij Van Tetterode in Amsterdam.

Warme binnenkomst

De warmte van de ovens stroomt ons tegemoet bij het betreden van de werkplaats. Deze glasblazerij bestaat al sinds 1919 en is een autoriteit op dit gebied. De opdrachtgever / sierglaswinkelier Hans Pet legt ons uit op welke manieren glas kan worden bewerkt.

Dan volgt de praktijk. Meester-glasblazer Gert Bullée, geassisteerd door kunstenares/ontwerpster Marianne Lammersen, laat ons op aanschouwelijke wijze zien hoe je van een bolletje witgloeiend glas een prachtig kunstvoorwerp creëert.

Eenvoudige hulpmiddelen

Inmiddels hebben de fotografen hun positie ingenomen om de in hun ogen ultieme plaat te maken. Uiteraard houden we rekening met de looproute van de werkplek naar de glasoven, want regelmatig moet het object weer in de loeiende vlammen worden gehouden. Bij ruim 1100 graden is het glas vloeibaar, waarna het op de holle glasblaasstok al snel afkoelt. In de tussentijd brengt Ger met simpele hulpmiddelen, zoals een soort houten bakje om de ronding te krijgen (de klots), een groot pincet (de benenschaar) om de inkepingen te maken (om later de vorm van de pijp af te breken) en een aantal natgemaakte simpele vellen karton de soms ingewikkelde vormen tot stand. Verder gebruikt hij ook een luchtslang om plaatselijk te koelen, of een grote brander voor de plaatselijke verhitting.

Rustig afkoelen

We volgen het maken van een vaas. Via de holle stok wordt in de bol gloeiend heet glas een luchtbel geblazen. Als de vorm goed is bevonden wordt het object gescheiden van de stok en door een 'marsmannetje' in de 'koeloven' geplaatst, waar het object nog minstens 24 uur rustig moet afkoelen - het is nog steeds zo’n 500 graden warm - voordat de normale kamertemperatuur bereikt is. Dit om te voorkomen dat het glas in duizenden stukjes uiteenbarst.

Glas fotograferen

Al die tijd klikken de camera’s dat het een lieve lust is, maar we beseffen algauw dat glas lastig in beeld te brengen is. Simon Berende en Aad de Gier geven nuttige tips. Bijvoorbeeld over het maken van een hdr-opname vanwege de grote verschillen in lichtintensiteit en het gebruik van het polarisatiefilter om ongewenste schitteringen weg te nemen. Ook over fotocompositie krijgen we goede tips.

 

De lunch is een prima onderbreking. We bespreken wat we gezien hebben, wisselen informatie uit en praten met de ontwerpster. Hierna wordt de edele kunst van het glasblazen verder bewonderd en op de gevoelige sensor vastgelegd.

Voor de échte diehards is er nog de mogelijkheid om een week later naar Leerdam te gaan waar alle gemaakte kunststukken te zien zijn, maar nu in de volle pracht van de gebruikte kleuren. Ik vond het werkelijk een genot om te zien.

Zo op papier is dit prachtige vak eigenlijk niet uit te leggen. Kijk dus vooral naar de het filmpje op de link van sierglaswinkel Mooi Glas & Zo: “De laatste Leerdamse Knoop”.

De gemaakte foto’s verschijnen op de Connected-fotolist en bij fotoclub op deze website.

zie ook mooiglas.nl

 

Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

MEI
28
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Evenement | deel 1 / 2 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

AUG
14
Schnitzeljacht 2021

Evenement | 10:00 - 19:00 | Dragonstudio, Dragonstraat 16, 5044 HR Tilburg

Schnitzeljacht Connected geeft je de mogelijkheid om op zaterdag 14 augustus 2021 deel te nemen...

SEP
1
Workshop Urbexfotografie Kandschaftpark Duisburg

Evenement | 13:00 - 17:00 | Besucherzentrum Landschaftpark Duisburg

WORKSHOP URBEXFOTOGRAFIE LANDSCHAFTSPARK DUISBURG Ontdek de magie van urbexfotografie (urban ex...

SEP
17
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Evenement | deel 2 / 2 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored