icon-youtube-32x32

icon-mail-32x32

 

Back to the future

back

Tekst: Robert Kalle

We staan er niet zo vaak bij stil: de technologische ontwikkelingen die wij de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Voor de kinderen van ‘nu’ zijn ze vanzelfsprekend maar weten zij hoe het vroeger was?

 

Huistelefoonconnected3afb1

Hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik mij verbaas hoe snel alles is gegaan. Als we kijken naar de ontwikkeling van de simpele huistelefoon. Toen de telefoon zijn intrede deed was het heel bijzonder want ‘niet iedereen had zomaar een telefoon’. Hier komt het bekende fenomeen ‘de draaischijf’ weer naar boven. Inmiddels hebben veel huishoudens geen vaste lijn meer omdat hun abonnement van hun mobiele telefoon zo uitgebreid is dat dit niet meer nodig is. Als we kijken naar de toekomst dan kom je al snel uit op de ‘beeldtelefoon’. In onze ProbeerService zit de Amazon Echo Spot. Hiermee kan je heel gemakkelijk contact leggen met je andere Echo Spot, Echo Show of zelfs met de Alexa-app op je mobiele telefoon

Het Internet

Het echte internet, zoals wij het nu kennen, deed op 1 januari 1983 pas zijn intrede (35 jaar geleden). Het bekende modemgeluid dat hierbij hoorde kan ik bijna op de toon herinneren. Wat ik mij hierover kan herinneren is dat je vrienden en familieleden soms uren niet te bereiken waren omdat ze online waren. Mobiele telefoons waren toen ook nog niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig speelden als snel verschillende partijen hierop in. Kijk maar eens naar het e-mailadres wat je gebruikt (hoe oud is deze al en bij welke provider zit je nu?). Inmiddels hebben we overal draadloos internet. Soms wordt het zelfs gratis beschikbaar gesteld zoals in het ziekenhuis of in de trein. Niemand kan eigenlijk meer zonder. Wanneer ik in de ochtend op het perron sta te wachten op de trein… en ik om mij heen kijk… dan zie ik dat 99% van de personen een mobiele telefoon in zijn handen heeft. Of ze nu een spelletje spelen, muziek streamen, whatsappen of iets anders. Ze gebruiken hierbij hun internet.  Wat me meteen op het volgende brengt…

 

De mobiele telefoonclipboard02

Ik denk dat de ontwikkeling van de mobiele telefoon voor mij persoonlijk de grootste technologische ontwikkeling is geweest. En laat ik vooral niet vergeten: ook de duurste. De mobiele telefonie bestaat al vrij lang. Sinds 1993 begon het pas echt vorm te krijgen en al vrij snel kwamen de eerste aanbieders met hun eerste telefoons (NMT of gsm-netwerk). Wanneer je in die tijd een telefoon kocht dan was deze meestal van Nokia of een telefoon van de provider zelf. Hiermee kon je eerst alleen bellen en een paar jaar later pas sms’en.

In 2007 kwam Apple met het nieuws dat zij een revolutionaire telefoon op de markt zouden brengen. Het succes van een telefoon is vooral afhankelijk van de snelheid van het netwerk. Toen de iPhone op de markt kwam was er nog slechts een 2G netwerk beschikbaar. Nu zitten we op een 4G netwerk en kunnen we alles razendsnel met elkaar delen of ‘live’ meemaken. Samsung en Apple zijn nu de grootste spelers op de markt en Nokia probeert met een aantal retrotoestellen ‘waarmee je alleen kunt bellen’ te nestelen. Het voordeel van deze telefoons is wel dat je langer dan een dag met je accu doet.

 Games

Ook de gezinsspelletjes hebben een grote verandering ondergaan. Kijk maar eens naar het populaire spel Scrabble. Het bordspel werd al heel snel aan de kant geschoven na de introductie van Wordfeud op de Android telefoon in 2010. Pas in april 2011 kwam de iOS versie uit en toen was het feest compleet. Heel Nederland was in de ban van het spel en op bijna elke telefoon (of tablet) was de gratis of betaalde versie geïnstalleerd. Inmiddels is er online Bingo, Poker, Monopoly en nog veel meer. Je hoeft niet meer te wachten totdat een vriend of familielid tijd heeft om te spelen. Je zoekt gewoon online naar spelers of je nodigt een Facebook-vriend uit.

Opslagconnected3afb2

De floppydisk werd eind jaren zestig door IBM geïntroduceerd voor het maken van een back-up. Deze had slechts een opslagcapaciteit van 8 KB wat al snel 1,2 MB werd. De floppy verdween en werd vervangen door de cd-rom. Deze opslagmethode is inmiddels achterhaald omdat het bleek dat de data die erop staat niet onbeperkt houdbaar was. Externe HD’s waren al snel de uitkomst, alleen waren ze nog erg groot, lomp en onhandig. Tegenwoordig heb je prachtige oplossingen zoals een aparte netwerkschijf (NAS) of je zet je gegevens in de Cloud. Een goed alternatief is de Micro SD kaart. Deze is inmiddels al te verkrijgen met een geheugenopslag van 1 TB. Probeer die maar eens vol te krijgen.

Tot slot

Ondanks alle positieve technologische ontwikkelingen en innovaties is er helaas ook een andere kant van de medaille. Contacten verwateren en bijna alles wordt online gedeeld. Hoe veilig is ons netwerk of ‘de Cloud’ en wordt onze informatie wel veiliggesteld zodat anderen hier niet bij kunnen?  Hoe vaak gebruik je je e-mailadres en gebruik je altijd hetzelfde wachtwoord omdat het zo makkelijk te onthouden is? Bijvoorbeeld de naam van je kind, hond, geboortejaar of je eigen verjaardag of een combinatie hiervan? Er zijn programma’s geschreven die razendsnel dit soort wachtwoorden achterhalen. Probeer dus altijd een ander wachtwoord te gebruiken (en te onthouden).

 

Evenementen
 
 
Sonos ledenkorting

Aanbiedingen

Sonos is het ultieme home sound system dat je huis kamer voor kamer vult met briljant geluid. C...

MRT
12
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 1 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

MEI
28
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 2 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

AUG
14
Schnitzeljacht 2021

Evenement | 10:00 - 19:00 | Dragonstudio, Dragonstraat 16, 5044 HR Tilburg

Schnitzeljacht Connected geeft je de mogelijkheid om op zaterdag 14 augustus 2021 deel te nemen...

SEP
17
Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet

Aanbiedingen | deel 3 / 3 | Thuis

De online ‘Stoomcursus Smartphone Fotografie en Snapsheet’ Dé online smartphonecursus bomvo...

Poll:

Poll niet actief
Connected Magazine
Connected logo 2014 colored